Click Here For Free Blog Backgrounds!!!
Blogaholic Designs

Mam@ju's Little Precious

May 30, 2009

Contest Seiras Wajah..

Aduhh...lama x update ...tetiba leh join contest..hehehehe.. pest tiem lak tu join contest2 nih...xper cuba nasib..kalah menang lain cite.. janji aku dpt tambah kenalan kat blog then ada gak cite yg aku nak posting ..if not penuh lah sawang...i tak kira nak jugak...nak jugak. walaupooonnn, haaa.. disaat2 akhir...
haa...ni antara syarat2 utama..
1. Korang mesti dah jadi followers UmmiAbbiQis----------------------->done
2. Makesure dlm bloglist/blog roll korang ade link UmmiAbbiQis,pastu...----->done 3. Join contest yg aku namakan 'CONTEST SEIRAS WAJAH'-------------->done
itu baru syarat, kaedahnya lak...
1. Buat satu entry dlm blog masing2.. snap gambar korang ngan anak korang. Apepun cara dan gayanye tak kesah.. asalkan buleh nampak clear muka korang ngan anak korang.. coz kite nak tgk 'seiras' ke tidak.. sbb tu name contest ni 'seiras wajah'
3. Sertakan sekali dalam entry tu..
**Nama anak :**Tarikh melahirkannya**Apa persamaan kamu dan anak **Kenangan plg manis antara kamu dan si anak :
Penyertaan pertama...
memandangkan i dh pakai mata penyu tu, so tak nampak lah persamaan kat mata dah kan...huhuhuu
MyEm0.Comok let me introduce anak kedua saya. I ngan hubby sepakat menamakannya Wan ZulHaziq dan selamat dilahirkan pada 3hb Feb 2005. Sekarang Haziq dah pun berumur 4 tahun. Dia tersgt2 noty dan kegemaran/kesukaan/kehobian Haziq diwaktu lapang adalah melukis dan mengacau kakak..Apa persamaan saya dan haziq..? Paling ketara adalah telinga..!! ya..kami mempunyai sepasang telinga yg sangat capang comel..walaupun di dlm gmbr diatas tdk berapa ketara krn saya control lawa...MyEm0.Com Selain dari telinga, cuba perhatikan hidung dan bibir kami yg mulus iteeewww...MyEm0.Com. Kenangan yg tidak akn saya lupakan bilamana dia dtg terus memeluk saya sambil berkata.." Abang ank mama,abg sayang mama.."MyEm0.Com
**********
Mengikut kaedah kedua kak yan ~~~~~2. Umur anak mestila dalam lingkungan 0 bulan hingga 6 tahun. Tapi kalau ade 3 anak dlm lingkungan umur tu.. korang layak tuk buat 3 penyertaan. ~~~~ jadik saya layak untuk satu lagi penyertaan kan...huahuahaua...aku kayaaa...
Penyertaan kedua..MyEm0.Comapa masalah aku nih...sakit mata per...MyEm0.Com
Yang ini anak saya yg ketiga...namanya Wan ZulHazim. Baru berusia 10 bulan dan dilahirkan pada 10 julai 2008. Sekarang Hazim baru nak belajar bertatih..gigi pun dah ada 5 batang,habis abang digigitnya..Saya pun tak tau apa persamaan saya ngan Hazim, yg pasti..."telinga" tu dh mmg trademark lah...tang ayor muka tu tak tau la...ada persamaan tak u ols rasa?.. Paling x dpt saya lupakan, baru2 ni..saya terdgr Hazim meamanggil saya..."mamamamama"..tak tau la pulak mama ke mamam...!!..MyEm0.comTapi xper itu la first word yg saya dgr dari Hazim.selain dari bahasa ibundanya(babys talking).. oklah sampai sini jer..tamak haloba btul aku kan...hahaha... kak yan ni untuk u..MyEm0.com selamat berkenalan.. love mam@ju.. MyEm0.com

May 25, 2009

Al-Fatihah..

~~gambar diambil dri facebook Noryati Ali~~
Bismillah...Saya sekeluarga ingin mengucapkan takziah kpd seluruh keluarga kakak ipr saya Noryati Ali di ats kembalinya ke rahmatullah bonda tercinta beliau pd mlm tadi, krn kompilasi jantung, lebih kurang jam 12 mlm tadi. Buat masa ini hanya itu shj yg diberitahu oleh abg saya.Insya'allah jika ada rezeki dpt lah saya melawat jenazah yg akan dikebumikan di Kuala Linggi,Negeri Sembilan...Amin. Tak dapat saya bayangkan perasaan kakak ipr sya nih..memandangkan beliau sekarang sedang sarat mengandung dan hanya menunggu waktu untuk melahirkan cahayamata yg ke4. Harap2 semangatnya kuat..
love mam@ju.. MyEm0.com

May 24, 2009

p/s MyEm0.Com..cont. esok...ngantok sudah..
love mam@ju.. MyEm0.com

May 23, 2009

Salam semua...Harap korang semua sihat dan di lindungi Allah selalu. Alhamdullillah saya dan keluarga sihat2 aje. Maklum lah sekarang ni mcm2 penyakit yg datangkan. Saya bukannya busy sangat sampai dah tak boleh nak hapdate blog ni, tapi hormon malas tu dah banyak sgt dlm badan ni ha...saya hanya rajin membaca blog kawan2 semua..Banyak yg saya tertinggal dan banyak juga cerita yg saya nk kongsi bersama
Pertama saya nak citer pasal the one and only our princess...Wan Nisa Zulaikha...
Alhamdullillah dia baru shj habis ujian Penilaian utk pertengahan tahun 2009 ni minggu lps. Dan saya juga bersyukur sgt2 krn Allah mengurniakan saya seorang ank yg "senang" dlm pelajaran. Dalam minggu ni dia dah pun dpt result dan saya sgt2 bersyukur sekali lagi... Nanti saya upload paper Nisa okey, tuk kita share bersama. Esok,23/5..sekolah Nisa mengadakan Sukaneka untuk Thn 1,2 dan 3...tgklah kalau saya rajin nk pergi,adalah picture tuk kita santap bersama kalau tak...takderlah yer..!! Nak harap En Wan...ehmm tau org lelaki nih..MyEm0.comhuh..pasal en.wan, dia nk kena outstation lagi nih.Ahad ni nk ke KK,pastu India,pastu Jeddah,pastu bla,bla,bla.. Aduh.. sapa nak buat susu tgh2 mlm nih...hahahaha...alamak pecah rahsia rumahtangga..Cadang2 en.wan dia nak buat umrah sekali masa kat Jeddah, Ya Allah ko makbulkan lah doa ku ini juga.Aku teringin sgt nak menjejakkan kaki di tanah suci..Ameen.
Hero saya yg kedua Wan Zul Hazim..
Ya Allah nakal dia bertambah2...pening juga kepala saya nak menghandle dia. Saya cakap 1 dia dah sampai 10..!! Tapi dia sgt2 rajin. Tak kira tempat, asl dapat sebatang pensel dan sehelai kertas dah cukup. Macam2 yg dia lukis...tp saya agk risau dgn hero Ben10 saya sorang nih. Dia masih lagi tak mengenal ABC, hanya pandai menyebut shj... tdk seperti Nisa dahulu, yg terlebih advance..Tapi satu jer la yg boleh diharap kat Haziq nih.." Mama nak nen.." ha tu jer lah..Budak lelaki kan. Mungkin lambat sikit penerimaan dia MyEm0.com
Hero cinonit saya yg ke tiga Wan Zul Hazim
eeemmm...lagi bertambah geyam ngan yer nih.Hazim dah pun mengjangkau 10 bulan.Gigi pun dah tumbuh 5 btg, dan dah pun ada mangsa gigitannya. Mangsa yg pertama, tak lain tak bukan --Haziq-- sian abg dia tau,Haziq konon sayang la adik peluk ciom bagai,adik pun balas la ciuman kat hidung,tetiba Haziq jerit..rupanya dia dh gigit hidung abg dia..ehm berbekas jugaklah kat hidung. Mangsa kedua---aku sendiri--!! Dia gigit kat bahu, sambil aku dokong dia,uish sakit jugak dia gigit dan masih berbekas lagi..aduhh.Rasanya dlm 2-3 bulan ni Hazim dh boleh berjln la, sekarang dia suka berpaut pastu lepaskan tgn..Alamak tetiba rindu pulak dgn Hazim masa baby...camner ni..? Haruskah...!!MyEm0.com
Untuk itu..sebagai persediaan untuk memberangsangkan otak, saya memberi ank2 saya makanan tambahan----> Jus Tok Guru .... alamak dah mcm iklan la pulak Nak lentur buluh kan...kalau cam saya nih dah jadik rebung, usah kata Jus Tok Guru...satu ladang pokok kismis pun lum tentu otak saya jalan... love mam@ju.. MyEm0.com

May 22, 2009

gambar ikhsan dari en.google... MyEm0.com
love mam@ju.. MyEm0.com

May 9, 2009

Al-Fatihah.

Al-Fatihah buat arwah atuk saya Chak bt Mohamad. ...yg telah kembali ke rahmatullah pada jam 11 pagi bersamaan 8 Mei 2009 dalam usia 88 thn, kerana sakit tua.. Jenazah telah selamat dikebumikan selepas solat Asar di Tanah Perkuburan Islam,Taman Kosas,Ampang... Beliau telah dimasukkan ke hospital selama lebih kurang 2 minggu dan tidak sedarkan diri selama seminggu yg lalu. Semoga roh Allahyarhamah dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang soleh. Al-Fatihah...
***

May 7, 2009

OTAK-OTAK

saje nak cuba pomote kat sini.. sapa2 yg agk2 mengidam leh la cuba dpt kan otak2 nih kat ...??? e-mail aku ..nanti aku kasi tau kat mana..

Tapi agak2 lah, sapa yg tinggal kat belah utara ke, selatan ke malah timur dan barat sekali pun..

tak dapek den nak nulung..hanya berdekatan di Ampang bukan nama sebenar shj...

tak payah nak tunggu bulan posa dah.. cuba lah..rasa sekali pasti teringat kat aku lagi..

May 6, 2009

Gracias Mak Iti...

Yahooo...akhirnya tekaan ku berjaya...bravo... Lihatlah dhonia... nama ku di senarai birukan sebagai salah seorang pemenang ...

Mak Iti dah pun sampai ke ....

Bilalah hadiah nak sampai turn hakuu pulak...

May 5, 2009

Jangan pilih jalan "shortcut"..

Korang dah tgk lum??... Aku?.. jangan haraplah...maka bersyukurlah pada mereka yg boleh hantar ank2 kat makpak dan berlenggang lenggok laki bini tgk wayang . Motif ? Aku teringat satu kejadian ,peristiwa tak semena-mena...
Dalam tahun 94 aku, Mak senah, Ija ngan Lin dah mengaktipkan diri yg x berapa nk aktip nih ke jalan yg benar, jalan yg di redhai,direstui dan diyakini oleh mak pak kami bukan ke jalan hitam yer adik-adik,anak-anak..jadiknya setiap hari kami berempat nih, lps balik sekolah kami ada sessi latihan sampailah ke mlm. Lupa nk kasi tau latihan apa. Latihan menari untuk pelancaran Tahun Melawat Malaysia Tahun 1994. Kami akn berjumpa di Jalan Silang dan berjalan lah kami berempat, melalui Dataran Merdeka, Bank Rakyat, Padang Merbuk maka sampailah kami ke tempat latihan menari iaitu di ASK.. Aku pendek kan jer arr cite..ada satu malam, kami berempat nih balik agak lewat dlm pukul 11 mlm camtu, so dgn muka yg berminyak dan keletihan berjalan lah 4 sekawan nih seperti biasa menuju ke Jln Silang melangkah ke Dataran melalui jalan belakang mahkamah...!!!
Tengah khusyuk dan penuh tawaduk berjalan , kami nampak ada lah segerombolan cameraman dari sebuah stesen tb swasta fokus kat kita org nih..per hal lak kan...kita org wat bodoh jer ar jalan, xkan nak jakun lak tgk org pegang camera .. tub tub korang tau tak...!! tak semena2 kuar arr gambar kitaorg kat salah satu slot rancangan deorang pasal cite Bohsia..ek eleh...aku rasa nk lempang jer muka cameraman ngan penerbit rancangan tu. Walaupun muka kita org di blur kan tapi, track bottom sekolah tu yg mahal tuh...apa barang bohsia pakai track bottom sekolah,T-shirt ngan kasut kungfu...adehh !! Lepas tu kecoh gak arr nama sekolah kita org, sbb "bohsia" tu pakai track bottom sekolah...tu ar nama nya bodoh tak leh nak ajar!! Weii.. kita org gadis suci murni sesuci embun pagi, menyahut seruan kerajaan untuk jadik remaja yg mempunyai wawasan..tetiba lak jadik bahan free korang. asal sempat jer arr korang snap.. pesal korang x snap makcik2 yg lalu lalang kat situ..cam bagus arr korang nih..!! Aku ngan Mak Senah pun selalu ikut jalan kat Petaling Street tu menghala ke Stadium Merdeka buat latihan menari...sib baik x dipanggil nya kami "anak ayam".. Itulah antara kenangan aku ngan kengkawan masa muda remaja dulu. Tapi tu semua x jadik kudis, aku ngan Mak Senah melangkah lagi setapak demi setapak menyertai aktiviti seni,lakonan eceh ceh ceh... Bila tgk tibi kekadang nampak lah penari2 yag satu badge ngan weols ni dah pun jadik .. pro-fa-c-o-nal... yg profesional lak dah jadik pelakon... Bila type cite pasal menari2 nih.. aku teringat lah pulak kat Abg Malek (bapak ayam aku ngan Mak Senah), Abg Jai, Abg Epol... rindu tul ngan pon2 nih...hmmm..Abg Man(Azman Razali) ngan Kak Ida pun sama ... Dan sehingga ke hari ni aku masih lagi menari dgn menggunakan prop... senduk sudip piuk dan belanga...(goyang gerudi tuhh...hahahaha ) Pendidikan moral yg terdapat dlm n3 ni ialah, seperti pepatah melayu ada menyebut "dont judge the book by its cover.." ! Jangan sesekali begitu yer..kenal lah luar dan dlm sesorang dulu , jgn tangkap muat jer, asal nmpak jer keburukan mula lah nak buat story, kalau setakat baru kenal 2-3 thn, jumpa pun setahun sekali x pernah, belum layak la nak komen aku...wah ada nada eksyen disitu...tetiba lak emo.... ok berbalik pd story, jgn pilih jalan hitam,jln kuning,biru,merah x mengapa.. gambar menari2 nih nnti aku load..kena bukak peti besi dulu...